Кошик
5307 відгуків
Посуд, техніка і електроніка, сантехніка, інструменти, товари для дому, саду та городу
+380 (68) 709-03-30
+380 (50) 709-03-30

Чавунна сковорода іржавіє, що робити, щоб врятувати посуд

Чавунна сковорода іржавіє, що робити, щоб врятувати посуд

Зміст:

  1. Причина появи
  2. Позбавлення від слідів корозії
  3. Підготовка до використання
  4. Догляд за посудом чавунної

Незважаючи на величезний вибір кухонного приладдя, наприклад, сковорід з мармуровим покриттям, тефлоновим, керамічним та гранітним, багато господинь, як і раніше віддають перевагу чавунним екземплярам. Довіра до такого посуду закріпилася з дитинства, адже мами й бабусі завжди говорили, що саме в ній найкраще готувати. Чавунна сковорода повільно і рівномірно нагрівається і остигає. Ця особливість забезпечує оптимальні умови для приготування продуктів без втрати якості.

Але багато господинь відзначають, що з часом з'являється іржа на чавунній сковороді. Видалити її можна, але вона проступає знову і знову. Щоб назавжди забути про таке явище і із задоволенням користуватися улюбленим посудом, варто розібратися з причинами і вжити всі заходи, щоб неприємні рудуваті плями не з'являлися повторно.

 

1. Причина появи

 

Будь-яка іржа – це продукт окислення заліза. Зазвичай вона з'являється з-за взаємодії з вологою, що неминуче при неправильному зберіганні. Використовувати начиння зі слідами корозії можна тільки після ретельного чищення.

Причин появи на нову або давно використовуваної чавунній сковороді слідів іржі кілька:

  • Неякісний метал. З метою здешевлення продукції недобросовісні виробники додають в метал компоненти, які згубно позначаються на якості посуду. Хороша чавунна плита приналежність не може бути ні дешевим, ні легкою.

  • Неправильний догляд. Навіть самий якісний примірник можна зіпсувати недбалим ставленням. Чавун – матеріал пористий, і без правильної обробки він почне покриватися рудуватими плямами.

Щоб уникнути такого казусу, як поява іржі, слід знати, як підготувати посуд до першого використання, як доглядати надалі. І як прибрати сліди корозії, якщо вони вже з'явилися.

 

2. Позбавлення від слідів корозії

 

Рудуваті плями, що з'явилися на поверхні посуду з причини неправильного догляду, – це проблема. Вони не тільки псують вигляд кухонного начиння, але і можуть вплинути на організм. Сам по собі окислене метал нетоксичний, але він має пористу структуру поверхні, в якій накопичуються пил і мікроорганізми.

Якщо після зберігання відзначено, що чавунна сковорода іржавіє, що робити, слід з'ясовувати відразу, так як з плином часу руда пляма буде збільшуватися в розмірах. Підготувати посуд для використання допоможуть наступні маніпуляції:

  1. Кухонне начиння ретельно вимити, можна використовувати будь-які миючі засоби для посуду.
  2. З допомогою жорсткої металевої губки або щітки видалити всі сліди окислення.
  3. Після цього провести всі підготовчі роботи, як перед першим використанням посуду.
  4. Агресивна чистка з використанням жорстких металевих інструментів видалить іржу, але разом з нею і захисний масляний шар, якщо він був. Щоб оновлена сковорода прослужила довше і більше не іржавіла, її необхідно підготувати до роботи, як нову.

Чавун – досить крихкий метал, і кухонне начиння, виконана з нього, може банально розколотися від сильного удару. З такою посудом слід проявляти обережність, оскільки місця невеликих сколів часто стають вогнищем корозії.

 

4. Підготовка до використання

 

Придбання нової кухонного начиння завжди радує господиню. Вона уявляє, як полегшиться побут, які смачні та корисні страви готувати для сім'ї. І щоб покупка порадувала, слід знати, як вибрати підходящий екземпляр і як підготувати його до експлуатації:

  1. Щоб згодом не задаватися питанням, як позбутися від іржі на чавунній сковороді, купувати посуд варто тільки у перевірених виробників. Хороше пристосування для смаження стоїть і важить чимало, легкі і дешеві – контрафактна продукція.
  2. Перед першим використання необхідно провести ряд маніпуляцій, які захистять поверхню від окислення. Нову сковороду слід вимити з милом або мийним засобом. Обсушити, налити в неї рослинного масла і прожарити. Краще робити це на свіжому повітрі, так як процес супроводжується утворенням диму. Робиться це для того, щоб масло заповнило всі мікроскопічні пори, які і дозволяють чавуну іржавіти.

Щоб улюблена кухонні помічниця прослужила довгі роки необхідно стежити, щоб між використаннями вона залишалася «трохи жирної». Вимивати посуд до скрипу не потрібно, масло відіграє захисну роль і не дозволяє чавуну окислюватися. Але і халатно ставитися до миття посуду не варто, оскільки це загрожує виникненням нагару на сковороді.

3. Догляд за посудом чавунної

Практично на кожній кухні сьогодні можна зустріти важку чорну сковороду, дісталася господині від матері чи бабусі. Вона незамінна для приготування млинців і страв, які потребують тривалого томління. Щоб використання такої сімейної реліквії не ставало проблемою, важливо не тільки дізнатися, іржавіє чавун, але і що робити, щоб окислення не відбувалося.

Основна причина появи рудуватих розлучень – контакт з вологою і тривалі простої. Щоб іржа не з'являлася, доглядати за сковородою або казаном необхідно за такою схемою:

  1. Користуватися регулярно. Від тривалого зберігання, особливо без змащення, на поверхні начиння з'являються плями окислення.
  2. Після завершення процесу приготування страву слід перекласти в іншу ємність, а чавунну помічницю вимити.
  3. Не можна використовувати абразивні склади і металеві мочалки. Бажано взагалі обійтися без миючих засобів. Тільки гаряча вода і губка.
  4. Якщо до дна або стінок прилипла їжа, не можна починати шкребти або брати в руки металеву мочалку. Вирішити проблему допоможе півгодинне замочування в теплій воді.
  5. Після миття ретельно витерти і залишити до повного висихання.
  6. Злегка змастити олією і відправити на зберігання в сухе місце.

Правильний догляд значно продовжить термін корисної служби кухонного приладдя. Важливо не забувати про прості правила, і тоді чавунна кухонне начиння стане незамінною помічницею, не приносить ні найменших проблем.

Така сковорода прослужить довго, і її можна буде передати наступному поколінню як символ родини і турботи про рідних. І вже дочка або внучка сьогоднішньої господині буде з трепетом піч у ній млинці і згадувати умелицу, научившую правильно користуватися чавунної посудом.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner